Bir süredir kan kanseri tedavisi gören tiyatro ve sinema oyuncusu Genco Erkal, 86 yaşında hayatını kaybetti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, sanatçının vefatını sosyal medya hesabından “Usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiasına başsağlığı dilerim” paylaşımıyla duyurdu.
Genco Erkal’ın vefatı sevenlerini yasa boğdu. Acı haberi alan ünlü isimler duygularını dile getirdi.
FAZIL SAY
“Genco Erkal bu sabah vefat etti. En büyük sanatçımızı kaybettik. Başımız sağ olsun. Tüm bir ömür ışık saçtı, ışıklarda uyusun. Tek başına mücadelenin en büyük kahramanıydı. Ondan çok şey öğrendim. Türkiye onunla daha büyüktü.” ifadelerini kullandı.
LEVENT ÜZÜMCÜ
“Merhaba’ dedim, ‘Merhaba Levent’ dedi. ‘Adımı biliyor’ dedim içimden, yaşayan en büyük Türk oyuncu, adımı biliyor! İyi ki senden duydum Nâzım’ı, Brecht’i. Sağ ol abi, şu çürümüş ortamda meslek büyüğüm olmandan, seninle aynı dili konuşmaktan hep onur duydum. Ben ölene kadar benimlesin.”
TİLBE SARAN
“Ne mutlu ona hep başı dik, yüreği dolu, aklı pırıl pırıl hep öncü yaşadı! Hiç minnet eylemedi!
Canım Genco abi ama bizi yalnız bıraktı.”
SABAHAT AKKİRAZ
“Bazı sanatçılar için ölüm sadece bir duraktır. Usta Genco Erkal hakka yürüdü. Yüreğim en derinden yaralandı. Cesareti, duruşu ve tiyatromuza kattıkları ile önünde saygıyla eğiliyorum. Işıklarda uyu usta”
CEYLAN ERTEM
“Hep en önde göğüslemiş ipi. Aydın sıfatının kitabını yazmış. Üretmeyi, düşünmeyi asla bırakmamış. Doyumsuz bir oyuncu, bir daha gelmeyecek dev bir ruh. İyi ki sizi tanıma şerefine nail olduk. Her şey için binlerce kez teşekkürler Genco Erkal.”
MELEK BAYKAL
“Türkiye büyük bir çınarını daha kaybetti. Perde son kez kapandı… Sizi asla unutmayacağız!”
ALİ SUNAL
“Hoşça kal büyük usta…”
GENCO ERKAL KİMDİR?
İstanbul’da 28 Mart 1938’de dünyaya gelen Genco Erkal, 1959 yılından başlayarak Türkiye’nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. 1969’da Dostlar Tiyatrosu’nu kurdu.
Erkal, 1965 yılında Nikolay Gogol’un ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ adlı öyküsünü tiyatroya uyarladı ve uzun yıllar bu oyunu üç farklı yorumla sahneledi.
Sanatçı, Aziz Nesin’den Haldun Taner’e, Nazım Hikmet’ten Behiç Ak’a ve Yaşar Kemal’e birçok sanatçının eserlerini de tiyatroya uyarladı. Senfonik konserlerde birçok yapıtı anlatıcı olarak seslendirdi.
Sinemada 1982’de ‘At’ ve 1983’te ‘Faize Hücum’ filmleri ile ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Antalya Film Festivali’nde iki kez ödüle değer görüldü.